Funktion och design i skön förening

Fönsterdörrar (eller altandörrar) som de ofta benämns är ofta utsatta för mer slitage än vanliga fönster. Självklart är att stor hänsyn måste tas till vara fönsterdörrarna ska sitta och hur de ska användas. Vi lägger stor vikt att exempelvis gångjärn och beslag ska hålla samma höga kvalitet som dörren för övrigt.

Byte av fönsterdörr eller altandörr

Vid byte av fönsterdörr eller altandörr på äldre hus skall man vara mycket rädd om den gammeldags charm som huset har, att välja rätt fönsterdörr eller altandörr i gammal stil och anpassat till fönstren betyder mycket för helhetsintrycket. Eftersom ni måttbeställer även dessa så är vi extra noga med att i samband med offerten även rita upp så att ni ser att proportionerna blir som ni har tänkt er.

Fönsterdörr eller altandörr

Går naturligtvis att få tillverkade i alla nedanstående konstruktioner och som enkeldörr eller dubbeldörr. Väljer man en dubbeldörr så är parspanjolett standard som har den fördelen att man kan öppna bägge dörrhalvorna med handtag och även låsa dörrarna i valfritt öppningsläge, på så sätt utnyttjas fördelarna med en pardörr på bästa sätt.

Kopplat 1+1 fönsterdörr/altandörr

Fördelen är att man får en smäcker båge, lätt konstruktion och i en gammal miljö den fönstertyp som oftast ger det rätta utseendet och känslan. Går att få med äkta kittad spröjs både i ytter och innerbåge.

Kopplat 2+1 fönsterdörr/altandörr

Jämfört med 1+1-glas har fönstermodellen en bättre isolerförmåga mot kyla och är den fönstermodell som har den bästa isoleringen mot ljud. Det går att få med en mycket vacker spröjsning i ytterbågen.

Måttbeställd fönsterdörr/altandörr

Ni kan beställa våra fönsterdörrar/altandörrar i valfri storlek. Viktigt att måttagning görs noggrant och gärna av den snickare som skall göra monteringen. Tänk på att lämna ca. 15mm för att kunna täta fönsterkarmen mot regelverket.

Ytbehandling av fönsterdörrar/altandörrar

Vi rekommenderar alltid att behandling av fönsterdörrar som är utsatta för vädrets makter sker med linoljefärg av bästa kvalité eftersom det ger bäst resultat och hållbarhet i längden. Vi leverera fönsterdörrar doppade i linolja och sedan grundmålade och för färdigstrykning när de är monterade. Det går även att få sina fönsterdörrar grundmålade i annan kulör eller tvåfärgsmålade där fönsterdörren har en kulör på utsidan och en annan kulör på utsidan.
Det går också att få sina fönsterdörrar obehandlade, om man själv vill grundbehandla och färdigmåla på plats.

Glasalternativ

Fönster kan förses med glas i en mängd varianter från standard floatglas, kulturglas, isolerglas, härdat glas eller färgade romber.
Beroende på önskemålen man har anpassar vi glasen därefter, ofta i samråd med glasmästare. Det finns flertalet olika glas när man eftersöker äldre glasalternativ så som kultur, restover eller maskinantik. Kulturglas varierar i dag från att i stort sett vara väldigt lika floatglaset till en måttlig vågighet. Vi måste därför reservera oss för att glasets optiska kvalitet varierar och här tycker vi det är klokt att besöka glasmästaren för att se hur kulturglaset ser ut för stunden samt få en uppskattning av hur det kommer att se ut beroende på om det är stora glasytor då vågigheten framträder mer eller om det är småspröjsat då respektive glasyta blir liten och det kan vara svårt att se skillnad på vanligt glas eller kulturglas.

Dörrlås och beslag

Det finns olika alternativ för låsning av fönsterdörrar, se även information längre upp. Gångjärn kan levereras i förzinkat, galvaniserat eller rostfritt utförande.