Med och utan spröjs i alla tänkbara format och former

Egentligen ser vi inga begränsningar i vår fönstertillverkning. Vår ambition är alltid att tillsammans med uppdragsgivaren hitta den form som passar bäst till byggnaden. Med eller utan spröjs. Rektangulära, fyrkantiga eller runda.

Rita och skapa det perfekta fönstret!

Låt vår fönstervisualiserare nedan hjälpa dig att skapa det perfekta fönstret! 
Mata in önskade mått samt eventuell spröjsindelning och färg, när du är nöjd klicka på begär offert så återkommer vi så snart vi kan till dig! Lycka till!

Önskar du ytterligare hjälp? Kontakta oss på offert@akvalite.se

Fönsterbyte

Vid byte av fönster på äldre hus skall man vara mycket rädd om den gammeldags charm som huset har, att välja rätt fönster i gammal stil betyder mycket för helhetsintrycket. Eftersom ni måttbeställer fönstren så kan vi i samband med er beställning även rita upp fönstren så att ni ser att proportionerna blir som ni har tänkt er.

Fönster med spröjs

Sedan gammalt så har man använt spröjs för att dela in fönster i mindre glasdelar eftersom det var svårt och dyrt att tillverka stora glasytor. I dag används spröjs till att ge fönstren ett vackert utseende som skall anpassas efter huset så att huset blir vackert. Fönstren och dess utformning är ofta det som är skillnaden mellan ett vackert hus eller ett alldagligt hus.

För att få vackra fönster så måste fönstret ha äkta kittad spröjs – utanpåliggande spröjs eller spröjs i isolerglas får ett utseende som är långt ifrån det gamla och vackra fönstret som man eftersträvar. 

När man väljer fönster med spröjs så är det viktigt att proportionerna på spröjsen är rätt. Spröjs får inte vara för breda. Spröjs skall även ha ett stort djup, är spröjsen bred och platt så får spröjsen ett klumpigt utseende. 

Hur spröjsen delar in glasytorna är viktigt för att proportionerna på ett fönster skall bli vackert. Man skall undvika ”liggande” glasrutor. Glasrutor skall vara kvadratiska eller att höjden skall vara större än bredden på glasen. Väljer man fönster med romber så skall storleken på romberna anpassas efter fönstrets storlek.

Fönster med lösa innanfönster

I början på 1800-talet började det att komma fönster med separata innanfönster. Fönstret har lösa innerbågar som sattes upp under vinterhalvåret. Fönster med lösa innanfönster fick stor betydelse för inomhusklimatet och hushållningen av energi.

Ett fönster för er som vill återskapa den härliga känslan som fanns i hus från 1800-talet. Fönster med innanfönster har en bra isolering. Bågarna har ett längre avstånd mellan sig än på en kopplad båge. På sommaren tar man bort innanfönstren. Man kommer då mycket närmare naturen och man hör alla ljud tydligare. Fågelkvitter och regnsmatter blir en ”nygammal” upplevelse. 

Kopplat 1+1 fönster

Fördelen är att man får en smäcker båge, lätt konstruktion och i en gammal miljö den fönstertyp som oftast ger det rätta utseendet och känslan. Går att få med äkta kittad spröjs både i ytter och innerbåge.

Kopplat 2+1 fönster

Jämfört med 1+1-glas har fönstermodellen en bättre isolerförmåga mot kyla och är den fönstermodell som har den bästa isoleringen mot ljud. Det går att få med en mycket vacker spröjsning.

Måttbeställda fönster

Ni kan beställa våra fönster i valfri storlek. Viktigt att måttagning görs noggrant och gärna av den snickare som skall göra monteringen. Tänk på att lämna ca. 15 mm för att kunna täta fönsterkarmen mot regelverket. 

Ytbehandling av fönster

Vi rekommenderar alltid att behandling av fönster sker med linoljefärg av bästa kvalité eftersom det ger bäst resultat och hållbarhet i längden. Vi levererar oftast fönstren doppade i linolja och sedan grundmålade och för färdigstrykning när fönstren är monterade. Det går även att få sina fönster grundmålade i annan kulör eller tvåfärgsmålade där fönstret har en kulör på utsidan och en annan kulör på utsidan. 

Det går också att få sina fönster obehandlade, om man själv vill grundbehandla och färdigmåla på plats. Det är dock viktigt att fönstren är grundmålade innan glasning. 

Glasalternativ

Fönster kan förses med glas i en mängd varianter från standard floatglas, kulturglas, isolerglas, härdat glas eller färgade romber.
Beroende på önskemålen man har anpassar vi glasen därefter, ofta i samråd med glasmästare. Det finns flertalet olika glas när man eftersöker äldre glasalternativ så som kultur, restover eller maskinantik. Kulturglas varierar i dag från att i stort sett vara väldigt lika floatglaset till en måttlig vågighet. Vi måste därför reservera oss för att glasets optiska kvalitet varierar och här tycker vi det är klokt att besöka glasmästaren för att se hur kulturglaset ser ut för stunden samt få en uppskattning av hur det kommer att se ut beroende på om det är stora glasytor då vågigheten framträder mer eller om det är småspröjsat då respektive glasyta blir liten och det kan vara svårt att se skillnad på vanligt glas eller kulturglas.

Fönsterlås och beslag

Gångjärn och fönsterhakar kan fås i olika modeller och med olika behandlingar. Gångjärn kan levereras i förzinkat, galvaniserat eller rostfritt utförande.